
0 تا 100 سیب سلامت سال 99
نگارش توسط : تیم تحریریه ایلیا | یکشنبه، 28 دی 1399
سیب سلامت چیست؟ به چه محصولاتی داده می شود؟ این ها همه ی سوالاتی است که ممکن است در این خصوص برای متقاضیانی که می خواهند سیب سلامت اخذ کنند به وجود بیاید. ما در این مقاله می خواهیم به مطالب کاملی درباره این باره ارائه نماییم.
سیب سلامت
سیب سلامت، در حقیقت نشان و علامت سازمان غذا ودارو می باشد. سازمان غذا و دارو این علامت را بر روی محصولاتی که فاکتورهای سلامتی که این سازمان مشخص نموده است را داشته باشند قرار می دهد. سازمان غذا و دارو این نشان را انتخاب نموده است چون که نشانه سلامتی می باشد.این نشان از دو رنگ آبی و سبز متشکل شده است. برگ سبزی که به شکل چشم در میان لوگوی سیب سلامت و به رنگ سبز طراحی شده نشان دهنده نظارت سازمان غذا و دارو در جهت سلامت مصرف کننده ها می باشد.
سیب سلامت وزارت بهداشت
سیب سلامت وزارت بهداشت در حقیقت نشان و علامت سازمان غذا و دارو می باشد. سازمان غذا و دارو هم این علامت را بر روی محصولاتی قرار می دهد که فاکتورهای سلامتی که این سازمان مشخص نموده است را داشته باشند. به موجب همین امر است که سیب سلامت نشانه سلامتی می باشد.
به چه محصولاتی سیب سلامت داده می شود؟
- پروانه ساخت داشته باشند.
- مواردی که از جانب غذا و دارو اعلام شده است را رعایت نموده باشند.
- مواد افزونی شیمیایی مصنوعی در آن ها نباشد.
- میزان کالری محصول به حداقل ممکن رسیده باشد.
- عوامل خطرناکی اعم از اسیدهای چرب ترانس و....حدالامکان در آن وجود نداشته باشد.
- حدالامکان نمک در آن کم استفاده شده باشد.
- حدالامکان از مواد اولیه طبیعی استفاده شده باشد.
نحوه گرفتن سیب سلامت
وقتی بسته های مواد غذایی، دارویی و بهداشتی را مشاهده می کنید ، علاوه بر درج نام و مشخصات آن ، ترکیب مواد به کار رفته ، وزن و زمان تولید و انقضا، علامت هایی نیز در بخش های پایین آنها چاپ شده است،یکی از این علامت ها، نشان سازمان غذا و دارو با تصویر سیب رنگی است که بخش سمت راست آن آبی و سمت چپ به شکل برگ با رنگ سبز می باشد. برگ وسط آرم به صورت یک چشم طراحی شده است که نمادی از وظیفه نظارتی سازمان غذا و دارو است و برگ نیز به عنوان نماد رویش و زندگی نظارتی که سعی در حفظ و ارتقای سلامت مصرف کننده دارد در نظر گرفته شده است. برگ سبز رنگ دوم که در بالای نماد قرار داده شده است، نشان دهنده خط مشی متعالی سازمان بوده و روند ارتقای سازمان را نشان می دهد.
ویژگی سیب سلامت
- سیب سلامت تکنولوژی بالا،کاربری آسان و پیچیدگی درونی دارد.
- ثبت رخدادها در محل وقوع (خدمات، مجوزها، فرایندها)
- مهندسی مجدد فرایندها (حفظ فرایندهای مورد نیاز و از بین بردن فرایندهای زاید)
- گزارش های جامع و کامل و سیستم گزارش ساز.
- خدمات کاربری بر اساس حداقل امکانات سخت افزاری و بسترهای ارتباطی.
- داشبوردهای مدیریتی برخط.
مدت زمان اعتبار سیب سلامت
- مدت اعتبار سیب سلامت 2 سال می باشد.
- بعد از درخواست متقاضیان سیب سلامت بررسی ها آغاز می شود،اداره نظارت بر محصولات غذایی،محصولات را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد و نشان سیب سلامت ارائه می نمایند که مدت اعتبار آن دو سال می باشد و بعد از به پایان رسیدن مدت اعتبار آن محصولات مجدد بررسی می شوند و مورد ارزیابی قرار می گیرند.
نحوه دریافت مجوز سیب سلامت
درباره نحوه دریافت مجوز سیب سلامت می توان گفت از آنجایی که فرآورده های غذایی و آشامیدنی نقش و تاثیر بسزایی در سلامت مردم دارند وزارت بهداشت، درمان و آموزش به محصولاتی که از سلامت برخوردار باشند و ایمنی مربوط به آیین نامه را در نظر گرفته باشند نشان ایمنی اعطا خواهد شد که نماد آن سیب سبز رنگی می باشد که نمادی از سلامت می باشد و واژه ی ایمنی و سلامت در کنار آن قید شده است.افرادی که موفق به اخذ این نشان می شوند می توانند آنرا بر روی برچسب محصول خود الصاق نمایند. تمامی مراکز در حوزه ی بهداشت مانند خانه های بهداشت و مراکز خدمات درمان سرپایی دارای سیب سلامت می باشند که برای ساماندهی و مدیریت مراحل انجام کار به آنها اعطا می شود.
نحوه دریافت کد بهداشتی
در خصوص نحوه دریافت کد بهداشتی باید مراحلی که در ذیل ذکر شده است را سپری کنید:
- اخذ جواز تاسیس از سازمان جهاد کشاورزی و یا صنعت ، معدن، تجارت صنایع و معادن.
- اخذ پروانه بهره برداری از جهاد و یا صنایع که از آن جواز تاسیس اخذ شده است.
- اخذ پروانه تاسیس و بهره برداری از وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو.
- معرفی مسئول فنی واجد شرایط و صدور پروانه مسئول فنی.
- ثبت نام تجاری و مبادرت به منظور دریافت پروانه بهداشتی ساخت از سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت.
مجوز بهداشت
منظور از مجوز بهداشت مجوزی می باشد که به منظور تاسیس، بهره برداری، مسئول فنی و ساخت محصولاتی اعم از مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی صادر می شود.
استعلام سیب سلامت
در جهت سیب سلامت استعلام و جهت کنترل اصالت فرآورده خود می توانید از طریق پایگاه اینترنتی TTAC.IR که به سازمان غذا و دارو تعلق دارد اقدام کنید.
آیین نامه شرایط اعطاء نشان ایمنی سیب سلامت و سامانه سیب سلامت
1.هدف
مطابق مصوبه پنجمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مورخ ۸/۵/۸۶ و در راستای اهداف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به منظور ایجاد انگیزه و تشویق تولید کنندگان و ارتقاء ایمنی و سلامت فرآورده های غذایی و آشامیدنی به فرآورده های دارای پروانه ساخت از وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دارای ویژگی های خاصی که در این آیین نامه و دستورالعملهای اجرایی مرتبط ذکر شده است، نشان ایمنی و سلامت اعطاء می گردد .
2.تعاریف
۲- ۱- فرآورده ایمن و سالم
فرآورده ای است که از مواد اولیه سالم و در شرایط خوب بهداشتی تولید شده و ضمن دارا بودن ویژگی های خاص، دارای خصوصیاتی است که به ارتقاء ایمنی و سلامت مصرف کننده کمک می نماید.
۲-۲- نشان ایمنی و سلامت
نشان ایمنی و سلامت، نشانی است که مطابق این آیین نامه از سوی سازمان غذا و دارو به فرآورده اعطاء می گردد و نگاره آن سیب سبز رنگی است که نماد سلامت بوده و عبارت ایمنی و سلامت در کنار آن نوشته شده است و دارندگان نشان می توانند نگاره آن را روی برچسب فرآورده تولیدی خود درج نمایند.
۲-۳- کمیته عالی اعطاء نشان ایمنی و سلامت
کمیته ای است که صلاحیت فرآورده های غذایی و آشامیدنی واجد شرایط را مورد ارزیابی قرار می دهد که در این آیین نامه به اختصار کمیته عالی اعطاء نشان نامیده می شود.
3. ارکان کمیته عالی اعطاء نشان ایمنی و سلامت
- رئیس کمیته.
- دبیر کمیته.
- دبیرخانه کمیته.
- اعضای کمیته عالی اعطاء نشان ایمنی و سلامت.
4.اعضای کمیته عالی اعطاء نشان ایمنی و سلامت.
- اعـضاء این کمیته به شـرح زیر و برای مدت ۲ سال بعنوان عضو کمیته منصوب می گردند.
- رئیس سازمان غذا و دارو (رئیس کمیته)
- مدیر کل نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی (دبیر کمیته عالی و رئیس دبیرخانه کمیته نشان ایمنی و سلامت)
- رئیس مرکز آزمایشگاه های مرجع کنترل غذا و دارو.
- مدیرعامل سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ( یا نماینده تام الاختیار)
- معاون بهداشتی وزارت بهداشت یا نمایندگان تام الاختیار از مرکز سلامت محیط وکار و دفتر بهبود تغذیه جامعه.
- نماینده تام الاختیار سازمان ملی استاندارد ایران.
- یك نفرکارشناس یا عضو هیأت علمی در زمینه صنایع غذایی به پیشنهاد رئیس سازمان غذا و دارو و با حکم وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- نماینده کانون انجمن های صنفی صنایع غذایی ایران.
تبصره : کمیته عالی اعطاء نشان می تواند در زمینه خدمات مشورتی بسته به موضوع از افراد مختلف دعوت نماید.
5.دبیرخانه کمیته نشان ایمنی و سلامت
این دبیرخانه به عنوان ستاد اجرایی در اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی مستقر بوده و مسئول اجرای آیین نامه و دستورالعمل اجرایی صدور و تمدید اعطاء نشان ایمنی و سلامت می باشد. از وظائف این دبیرخانه ارسال دعوتنامه به اعضاء، تهیه صورتجلسات کمیته عالی اعطاء نشان، انجام مکاتبات لازم و صدور گواهی نشان ایمنی و سلامت با امضاء دبیرکمیته می باشد.
6.معیارهای اعطاء نشان ایمنی و سلامت
برخی از معیارهای اعطاء نشان عبارتند از:
- نداشتن مواد افزودنی شیمیایی سنتتیک.
- به حداقل رساندن میزان کالری فرآورده از طریق کاهش مصرف کربوهیدراتهای ساده و چربی ها.
- به حداقل رساندن ترکیبات و عوامل خطرساز از قبیل اسیدهای چرب ترانس و اشباع و...
- به حداقل رساندن میزان نمک مصرفی.
- استفاده از مواد افزودنی و مواد اولیه طبیعی.
- تولید بهداشتی و صنعتی فرآورده های سنتی.
- عاری بودن فرآورده از سموم قارچی، باقی مانده سموم دفع آفات نباتی و داروهای دامپزشکی، عوامل آلودگی بیولوژیک، هورمونها و عوامل آلرژن
- دارا بودن مواد موثره طبیعی که در ارتقاء سلامت مصرف کننده نقش مفیدی دارند.
7.نحوه اعطاء نشان ایمنی و سلامت
نحوه اعطاء نشان ایمنی و سلامت در دستورالعمل اجرایی آن، با توجه به سیاستهای سلامت محور سازمان غذا و دارو، توسط دبیرخانه کمیته تهیه، تدوین و توسط رئیس کمیته عالی اعطاء نشان ایمنی و سلامت تصویب و ابلاغ می گردد و در صورت نیاز به انجام اصلاحات در شرایط اخذ گواهی نشان ایمنی و سلامت این تغییرات، در دستورالعمل مذکور اعمال می شود.
8. پایش فرآورده های دارای نشان ایمنی و سلامت
فرآورده های تولیدی دارای نشان ایمنی و سلامت در سطح عرضه از نظر معیار ها و خواص ایمنی و سلامت ادعا شده در سوابق کمیته اعطاء نشان مطابق با دستورالعمل نحوه پایش فرآورده های دارای نشان ایمنی و سلامت که توسط دبیرخانه کمیته تهیه، تدوین و توسط رئیس کمیته عالی اعطاء نشان تصویب و ابلاغ می گردد، پایش و کنترل می شود.
گرفتن سیب سلامت برای مشاغل خانگی
مطابق نظام نامه مجوز مشاغل خانگی، متقاضیان و واجدین شرایط قادر می باشند تقاضای خود را جهت گرفتن سیب سلامت برای مشاغل خانگی را به اداره های جهاد کشاورزی منطقه ارسال نمایند.بعد از آن، جهاد کشاورزی از معاونت غذا و دارو دانشگاه استعلام نموده و معاونت غذا و دارو استعلام درخواستی را به معاونت امور بهداشتی ارسال می کند، کارشناسان بهداشت محیط مطابق دستورالعمل و چک لیست از مکان مورد نظر بازدید نموده و در نهایت پاسخ استعلام درخواستی ارسال می گردد.
شرایط اخذ نشان سیب سلامت
- محصولاتی که پروانه ساخت را از وزارت بهداشت اخذ نموده اند.
- محصولاتی که شرایط و نظام نامه های ابلاغ شده از جانب سازمان غذا و دارو را رعایت نموده اند.
- محصولاتی که در آن ها از عوامل خطرناکی حداقل ممکن استفاده شده باشد.
- محصولاتی که جهت تهیه آن ها از نمک کم و یا کمتر استفاده شده باشد.
- محصولاتی که در تهیه آن ها از مواد اولیه یا افزودنی های مفید طبیعی و ارگانیک برای بالا رفتن سلامت مصرف کننده استفاده شده است.
- محصولاتی که در تولید آن ها از سمومی اعم از دفع آفات، سموم قارچی، هورمونها و… استفاده نشده است.
- محصولاتی که در تهیه و تولید آن ها از مواد افزودنی شیمیایی که سنتیک دارند استفاده ای صورت نگرفته است.
- محصولاتی که کیفیت آنها با استفاده از موادی که بسیار مفید می باشند تهیه شده اند.
- محصولاتی که از تکنولوژی های به روز برای بیشتر شدن و ببهتر شدن ارزش تغذیه ای محصول استفاده می کنند.
- محصولاتی که با استفاده از تغییر فرمول، کیفیت محصولشان در جهت بالا رفتن سلامت بهبود یافته است.
مراحل گرفتن سیب سلامت
پس از تقاضای سیب سلامت از جانب متقاضی، کارگزاران به بررسی و ارزیابی می پردازند پس از آن سازمان نظارت بر محصولات غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کار بررسی را انجام می دهد و کیفیت را تعیین می کند، پس از آن محصول برای کمیته کشوری ارسال می شود و در آن مکان هم کار تشخیص ادامه می یابد. محصولی که انتخاب شده است به مدت زمان دو سال شامل این نشان می شود و بعد از به پایان رسیدن آن به صورت مجدد مورد بررسی قرار می گیرد. توجه داشته باشید که نشانه سیب سلامت به کلیه صنایع تولیدی در کشور ایران که پروانه ساخت را از سازمان بهداشت اخذ نموده اند تعلق می گیرد و این نشانه بیانگر این می باشد که از افزون ترین کیفیت و گواهینامه های جهانی و بین المللی بهره مند می باشند.
از همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم.

پاسخ دادن به :
فرم ارسال نظر و سوال