اگر در جستجوی شناخت اشخاص ثالث هستید و می خواهید بدانید که اشخاص ثالث چه کسانی هستند؟ ما در متن زیر به توضیح این موارد می پردازیم و راهنمای شما عزیزان خواهیم بود.
شخص ثالث کیست ؟
در قانون تجارت شخص ثالث به افرادی گفته می شود که طرف قرارداد شخصیت حقوقی یا طرف معامله می باشند ، و ممکناست در اثر ضرر و زیان شرکت و یا ورشکستگی آن دچار خسران شوند فلذا برای این افراد یعنی اشخاص ثالث ، قانون تجارت حقوق خاصی را در نظر گرفته است تا از تضییع حقشان جلوگیری شود .
همچنین در قانون مدنی ایران نیز پیش بینی هایی در این خصوص انجام شده است تا اشخاص ثالث در صورت فسخ قرارداد به حق و حقوقشان برسند که در اینجا به شکل مختصر به آنها اشاره می کنیم .
حقوق اشخاص ثالث
قانونگذار در مدنی انتقال ملک با وجود حق انتفاع برای دیگری را مجاز دانسته زیرا حق انتفاع به قوت خود باقیست پس ضمانت اجرایی را برای این انتقال درنظر نگرفته است ولی منتقلالیه جدید که در قرارداد اولیه بین صاحب حق انتفاع و مالک دخالتی ندارد در صورت جهل به وجود حق مکتسبه سابق که مسلما حقوق فعلی وی را محدود میسازد میتواند قرارداد خود را فسخ کند اما اگر انتقال با حق انتفاع باشد به گونهای که برای منتفع (ثالث خارج از عقد انتقال) مشکلساز شود و یا مانعی برای او ایجاد نماید ضمانت چنین انتقالی الزام به برقراری و استفاده از حق انتفاع است. جهت تضمین حقوق اشخاص ثالث مواردی توسط قانونگذار پیش بینی شده است.
تضمین حق شخص ثالث به وسیله امکانات موجود در خود قرارداد همچون وجود برخی تعهدات، خیارات، حق حبس و… که به ثالث متضرر اجازه میدهد از آن استفاده کند از طرفی هر قراردادی دارای موقعیتی است که ارزش خاص خود را دارد که با فسخ، سود حاصله از آن موقعیت از دست میرود که این نیز قابل مطالبه است.
تضمین حق شخص ثالث به وسیله الزام به انجام تعهد: به عنوان مثال یکی از موارد استثنای قید شده در این مقاله تعهد به نفع شخص ثالث بود که تا آن زمانیکه ثالث ذینفع حقی برایش به واسطه تصمیمات متعاقدین ایجاد نشده بود نمیتوانست مدعی چیزی باشد اما به محض وقوع قرارداد و تعهد به نفع وی، او شخص ثالث خارج از قراردادی است که دیگر از حق و حقوق مکتسبه برخوردار است و میتواند در صورت عدم اجرای تعهد با توسط به قوای عمومی به حق و حقوق خویش برسد یعنی در وهله نخست الزام به اجرای آن را از متعاقدین بخواهد و در صورت عدم امکان الزام از اموال متعهد یا متعهدین استیفا نماید، و یا پیمانکار و کارفرمایی که به تعهدات خود نسبت به یکدیگر و یا نسبت به کارگر عمل نمینمایند نیز حسب مورد از این قرار است.
مطالبه خسارت به همراه فسخ عقد: اگر متعهد تعهد خود را انجام ندهد و اجبار او هم ممکن نشود و نتوان تعهد را به هزینه متعهد یا توسط دیگری انجام داد متعهدله میتواند تعهد را فسخ و خسارات ناشی از عهدشکنی را از متعهد اخذ کند. به عنوان مثال اگر کسی به موجب عقد اجاره از عین مستأجره میتواند استفاده کند