پیش از توضیح در مورد ثبت آنلاین مالیاتی باید در مورد چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی اطلاع داشته باشید، از این رو متن زیر نکات تخصصی در این زمینه را ارائه می دهیم تا مسیر ثبت نام کد مالیاتی را تسهیل بخشیم.
سامانه اظهارنامه مالیاتی
تنظیم اظهارنامه مالیاتی از جمله مواردی که برای مودیان مالیاتی در نظر گرفته شده، که به صورت الکترونیکی به ثبت اظهارنامه خود بپردازند ، بدین صورت که با این روند دیگر از مراجعه حضوری مؤدیان به اداره دارایی جلوگیری به عمل آمده در نتیجه به ثبت اظهارنامه خود در سیستم اینترنتی رجوع کرده و اظهارنامه خود را تسلیم نمایند . بهتر است که مودیانی که اقدام به ثبت اظهارنامه خود دارند آنرا به روزهای پایانی موکول نکنند .
در سیستم مالی مؤدیان به دو صورت تقسیم بندی شده است بدین صورت که کسانی که فعایت های عادی و کسبه هستند با کسانی که فعالیتهای شرکتی انجام می دهند شرایط و پرداخت مالیات جداگانه ای دارند به همین منظور کسبه و مشاغل عادی به مؤدیان حقیقی و شرکتهای تجاری به مؤدیان حقوقی دسته بندی شده است.
ثبت نام کد مالیاتی
- اولین اقدام پیش ثبت نام کد اقتصادی و اخذ کدرهگیری از سامانه امور مالیاتی
- تایید اطلاعات پیش ثبت نام و دریافت پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری
- بعد از تأیید اطلاعات توسط کارشناسان واحد مالیاتی ، سپس مؤدی پاکت نامه رمز عبور را دریافت می کند.
- با در دست داشتن پاکت محرمانه رمز عبور ثبت نام اقتصادی را در سامانه تکمیل نمایید .
- بعد از ارسال اطلاعات بررسی های کارشناسان و تأیید اطلاعات ثبت نام کد اقتصادی
- می توان با ورود مجدد به سامانه اظهارنامه عملکرد سال جاری را تکمیل نمایید .
- بعد از ارسال اظهارنامه کد رهگیری دریافت نموده و پرینت از آن گرفته شود .
- دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات به صورت اینترنتی
- سپس مبالغ اظهارنامه را پرداخت نمایید و فیش پرداختی و اظهارنامه ثبت شده را به واحد مالیاتی تحویل دهید .
نکته در مواردی که نقصی در پرونده پیش ثبت نام باشد پاکت نامه ارسال نمی شود و سپس مؤدی باید مجدد با ورود با سامانه رفع نقص نماید.
در بالا موارد درج اظهارنامه به صورت خلاصه توضیح داده شده است زیرا آنچه در بالا ذکر شد نحوه تسلیم اظهارنامه و آشنایی به روش کار می باشد.
همان گونه که در بالا ذکر شده در دست داشتن اقدامات کد اقتصادی از ملزومات تشکیل پرونده مالیاتی و ثبت اظهارنامه می باشد در نتیجه در شروع کار روند کداقتصادی را به صورت کامل انجام دهید.

اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
شرکت های تجاری برای درج اطلاعات خود در سامانه ثبت اظهارنامه مالیاتی نیاز به اخذ کد اقتصادی دارند در صورتی که کد اقتصادی آنها قدیم است باید ثبت جدید را در سامانه انجام دهند.
در نتیجه تسلیم اظهارنامه مالیاتی آنها فقط با در دست داشتن نام کاربری و کلمه عبور امکان پذیر است. در صورتی که در پرونده کداقتصادی نواقصی موجود باشد اقدام به رفع آن داشته باشید.
مدارک لازم در سامانه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
- ارائه کپی برابر اصل مدارک اصلی شرکت مانند اساسنامه
- ارائه برابر اصل آگهی تاسیس
- ارائه اصل و کپی از تسلیم اظهارنامه ثبت شرکت ها
- ارائه اصل و کپی روزنامه رسمی
- ارائه اصل و کپی از آگهی ثبت تغییرات
- ارائه مدارک شناسنایی از اعضای هیئت مدیره از جمله شناسنامه و کارت ملی
- یک کپی از فیش تلفن محل شرکت
- مبلغ واریزی دو در هزار سرمایه شرکت را در بانک ملی انجام داده و ارائه فیش آن الزامی است
- دفترچه مشخصات شناسایی شرکت ( دفترچه نام اشخاص حقوقی) را تکمیل نمایید.
- اصل گواهی امضای صاحبان امضای مجاز شده در دفترخانه اسناد رسمی
- ارائه یک کپی برابر اصل از سند مالکیت یا اجاره نامه به نام شرکت
- اصل و کپی شرکتنامه شرکت.
اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
اشخاص و کسبه عادی که دارای مجوز فعالیت از ارگانهای مربوطه را دارند باتوجه به فعالیت خود و در صنف مورد نظر خود می توانند وارد سامانه امور مالیاتی شده و ثبت اظهارنامه مالیاتی خود را به نام شخص حقیقی تکمیل و تسلیم نمایند.
در صورتی که اشخاص حقیقی دارای شریک باشند تکمیل یک اظهارنامه برای عملکرد سال جاری مقدر می باشد . در نتیجه نیازی به ارائه اظهارنامه انفرادی برای کلیه اشخاص وجود ندارد .
شایان ذکر است که در واحدهایی که مشارکتی می باشد و شریک برای آن موجود می باشد در سامانه کد اقتصادی اطلاعات آن باید وارد شود . در صورتی که این اطلاعات اولیه در سامانه موجود نباشد لذا اول باید اطلاعات را وارد کرده سپس اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی کرد .
مراحل اخذ اظهارنامه مالیاتی
در شروع کار برای اینکه مالیات عملکرد را انجام دهید تشکیل پرونده مالیاتی انجام دهید .
به سامانه اداره مالیات به نشانی tax.gov.ir وارد شده و سپس در قسمت ثبت پیش ثبت نام کد اقتصادی وارد شوید.
سپس اطلاعات اولیه پیش ثبت نام از جمله اطلاعات هویتی متقاضی و اطلاعات کسبی را در سامانه درج نمایید و از پیش ثبت نام خود پرینت گرفته و با در دست داشتن کدرهگیری پیش ثبت نام ، به اداره دارایی مراجعه نموده و با دادن اطلاعات نشانی و آدرس محل کسبی، تشکیل پرونده مالیاتی داده و ممیز خود را مشخص نمایید .
با تشکیل پرونده مالیاتی خود را انجام دادید و سپس با در دست داشتن کد واحد مالیاتی اقدام به ثبت گواهینامه ارزش افزوده کنید.
بعد از تشکیل و اخذ گواهینامه ارزش افزوده نسخه آن را در واحد پرونده مالیاتی خود تحویل دهید و مدارک لازمه را به واحد مالیاتی ارائه دهید.
در نهایت اخذ شماره واحد مالیاتی می توانید و دریافت پاکت نامه رمز عبور از سمت اداره دارایی می توانید با ورود به سامانه ثبت نام کد اقتصادی را تکمیل نمایید.
لازم به ذکر است برای درج اطلاعات خود در سامانه دقت و اطلاعات کافی داشته باشید زیرا با انتخاب اشتباه واحد صنفی و یا واحد مالیاتی پرونده شما به اشتباه به واحد های دیگری ارسال می شود. در نتیجه در این صورت با عدم اطلاعات کافی منجر به جریمه مالیاتی می شوید.