نکات حقوقی در تصرف مال تجاری را باید بدانید تا بتوانید اموال خود را طبقه بندی کرده و در صورت نیاز به برآورد هزینه ها اقدام کنید. در متن زیر به صورت اجمالی تکات تخصصی را ارائه می کنیم. با ما همراه باشید.
تصرف در مال تجاری
در حقوق تجارت ایران معاملات تجاری به دو قسمت تقسیم میشوند:
معاملاتی که ذاتاً به صورت تجاری انجام می شود و در حالتی که شغل فردی به صورت منحصر به فرد باشد به نام تاجر شناخته خواهد شد.
معاملاتی که به اعتبار تاجر بودن یکی از طرفین، تجارتی محسوب می شود و آن ها را معاملات تجاری می نامند.
برای اطلاع از نحوه تشکیل پرونده های مالیاتی می توانید با کارشناسان حقوقی مجتمع ثبتی ایلیا تماس بگیرید و یا به متن تشکیل پرونده مالیاتی مراجعه کنید.
معاملات تجاری به صورت ذاتی
قانون تجارت در قانون بدین صورت است که در بخش ماده دوم به تبعیت از قانون تجارت فرانسه معاملات تجاری را به ۱۰ قسمت تقسیم نموده است.
خرید یا دریافت هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد تعیین می شود.
برای این که معامله تجاری باشد باید موارد زیر را شامل شود:
خرید به قصد فروش باشد: مثلا شخصی که قالی برای منزل خود خریداری کند و پس از مدتی آنرا بفروشد نمیتوان آن را معامله تجارتی دانست و قصد فروش باید در زمان خرید وجود داشته باشد؛ ولی اگر تاجری کالایی را به قصد فروش خرید و مدت مدیدی آن را نفروخت نمیتوان آن را معامله تجاری ندانست.
تحصیل مال به قصد فروش باشد: بیشتر اتفاق میافتد که تاجر مالی را میفروشد ولی آن را نخریده بلکه بدست آورده است. مثلاً سرب و یا نفت از معدن استخراج نموده، این عمل تجارتی محسوب میشود اما در هر حال تحصیل باید به قصد فروش باشد؛ بنابراین اگر تحصیل مال منقول به قصد فروش نباشد تجارتی نخواهد بود.
مال باید منقول باشد: معاملات غیر منقول از رده معاملات تجاری خارج است، چون برای استحکام معاملات غیرمنقول قواعد و مقرراتی وضع شده است که تشریفات آن طولانی است و با سرعت جریان امور تجارتی اختلاف دارد. مانند ثبت در مراجع متعدد و دفاتر رسمی.
علاوه بر آن خرید اموال غیر منقول معمولا کمتر به قصد تجارت خواهد بود. مثلا کسی که خانه یا ملکی میخرد کمتر اتفاق میافتد به قصد فروش خریده باشد در این صورت اگر اشخاصی شغل خود را معاملات زمین و یا خانه قرار دهند نمیتوان وی را تاجر شناخت.
تصرف در مال در تجاری بودن عمل
مقدار تصرف در مال مهم نیست مهم این است که آن مال به قصد فروش خریداری شده باشد. کسی که خودروهای فرسوده میخرد و آنها درست می کند و به قیمت بالایی می فروشد کار او ذات تجاری است.
اگر کسی چیزی می خرد و قصد سود بردن از فروش آن را ندارد بلکه قصد سود بردن از عمل و تصرف در آن را دارد عمل او تجاری محسوب نمی شود مثل خیاط که پارچه می خرد و آن را تبدیل به پیراهن می کند عمل او تجاری نیست و کار او پیشه وری است که پیشه وران تاجر نیستند.