شرکت های قابل ثبت در کشور بحث درخواست تشکیل مجمع عمومی شرکتها قابل توجه می باشد. مجامع عمومی تصمیماتی چون مقررات وضع شده و شرایط مربوط به ثبت شرکت های تجاری قابل ذکر است.
در این مجامع تمامی اعضا و حداقل نصفی بیشتر از اعضا شرکت خواهند کرد و در مجامع تشکیل شده به امورات شرکت ها رسیدگی خواهد شد.
برای اطلاع از موارد مربوط به ثبت تغییرات شرکت ها به مقاله آن مراجعه شود.
درخواست تشکیل مجمع عمومی فوق العاده
در شرکت های قابل ثبت در کشور بحث تشکیل مجامع عمومی قابل توجه می باشد. مجامع عمومی تصمیماتی چون مقررات وضع شده و شرایط مربوط به ثبت شرکت های تجاری قابل ذکر است.
هر یک از مجامع باید با تمامی اعضاء و حداقل نصفی بیشتر از اعضا شرکت یابند. در مجامع تشکیل شده به امورات شرکت ها رسیدگی خواهد شد.
این مجامع به مانند تمامی مجامع دارای شرایط کاری خاص خود بوده و دارای وظایفی مخصوص به خود هستند که در ادامه حتماً به آن اشاره خواهیم کرد.
برای حمایت از اعضاء و برای جلوگیری از سوء استفادهی مدیران یا بازرسان از موقعیت خود، قانونگذار به اعضاء شرکت های تعاونی حق داده است که تشکیل مجامع عمومی را از هیأت مدیره خواستار شوند.
بنابراین یک پنجم اعضاء برای دعوت مجمع عمومی عادی و یک سوم اعضاء برای دعوت مجمع عمومی فوق العاده می توانند تشکیل مجمع عمومی را درخواست نمایند.
البته باید عنوان گردد که این حق دعوت در مورد اولین مجمع عمومی عادی صدق نمی کند چون در این میان هنوز اعضاء هیأت مدیره و بازرسان انتخاب نگردیده اند تا بتوان دعوت مجامع عمومی را از آنان خواستار شد.
با اعطا شدن حق مزبور اعضائی که در اقلیت قرار دارند می توانند بر خلاف نظر اکثریت، خواستار دعوت مجامع عمومی شوند و مسائلی را به طور رسمی در مجمع طرح و از آن دفاع نمایند.
بر اساس مادهی 9 لایحهی اصلاحی قانون تجارت مصوب 1347، سهامدارانی که اقلاً یک پنجم سهام شرکت را مالک می باشند می توانند دعوت صاحبان سهام را برای تشکیل مجمع عمومی از هیأت مدیره خواستارشوند و در صورتی که هیأت مدیره به تکلیف خود عمل نکند. صاحبان سهام مذکور می توانند از بازرس درخواست نمایند. در صورت استنکاف بازرس، رأساً می توانند از صاحبان سهام برای تشکیل مجمع عمومی با رعایت تشریفات مقرر دعوت به عمل بیاورند.
در ثبت شرکت تعاونی پیش بینی نشده است که درصورت امتناع اعضای هیأت مدیره صاحبان سهام مزبور بتوانند از مرجع دیگری تقاضای دعوت مجامع عمومی را بنمایند و یا خود رأساً از آن مجامع دعوت به عمل بیاورند.
و نتیجه پایانی بر خلاف شرکت های سهامی، مقررات شرکت های تعاونی برای تضمین حقوق سهامداران کافی به نظر نمی رسد. البته به نظر می رسد در این هنگام اعضاء می توانند از وزارت تعاون درخواست تشکل مجمع را بنمایند.
لیکن چون وزارت تعاون مرجع قانونی ناظر بر شرکت های تعاونی است باید ابتدا موضوع تقاضا را به دقت مورد بررسی قرار داده و هرگاه اشخاص مذکور در تقاضای خود دچار اشتباه شده اند، آن ها را راهنمایی نماید.
به این ترتیب دعوت مجمع عمومی منتفی می شود. اما اگر نظر مسئولان تعاون با درخواست موصوف منطبق باشد، رسیدگی به موضوع باید به عنوان دستور جلسه تعیین و اعلام گردد.
ناگفته نماند که برای اطلاع از این که یک پنجم یا یک سوم اعضاء شرکت به چه تعدادی بالغ می شود، آگاهی از تعداد کل اعضاء مورد نیاز است. براین اساس هیأت مدیره یا مدیر عامل مکلف است رقم کل تعداد اعضاء شرکت تعاونی را در اختیار متقاضیان ذیربط قرار دهند.
در آلمان هم یک دهم اعضاء حق دارند تقاضای دعوت مجمع عمومی بنمایند و در صورت مورد اجابت قرار نگرفتن تقاضا، آنها می توانند از طریق مراجع قضایی به دعوت مجمع عمومی اقدام کنند. همانطور که ملاحظه می شود، در آلمان تضمین بیش تری برای اعضاء وجود دارد.
لازم به ذکر است که در فرانسه این حق به سه چهارم اعضاء داده شده است که اکثریت بالایی است.
نمونه درخواست تشکیل مجمع عمومی فوق العاده
بسمه تعالی
جلسه هیئت مدیره شرکت / اتحادیه تعاونی ……………………. (درشرف تأسیس) در ساعت ……… روز ……… مورخ ………….. با حضور
1-
2-
3-
4-
در محل ……………………………………………………………………..
تشکیل گردید و پس از بحث و تبادل نظر تصمیات زیر را اتخاذ نمود:
1- آقای / خانم ………… به سمت رئیس و آقای / خانم …………….. سمت نایب رئیس و آقای / خانم …………… با سمت منشی هیئت مدیره انتخاب شدند و با امضای ذیل این صورتجلسه قبلی خود را اعلام میدارند
2- آقای / خانم ………………. نام پدر ………………….. دارای شماره شناسنامه ……………… صادره از ………………. بسمت مدیر عامل شرکت انتخاب و با امضای ذیل این صورتجلسه قبولی خود را اعلام میدارد.
3- کلیه قرارددها و اسناد رسمی و تعهد آور بانکی از قبیل چک، سفته، برات و اوراق بهادار با امضای یک یا دو نفر از اعضای هیئت مدیره (با ذکر سمت) …………… به اتفاق آقای/خانم ………………… مدیر عامل و مهر شرکت دارای اعتبار است و اوراق عادی و نامهها با امضای آقای / خانم …………………. (باذکر سمت) و مهر شرکت معتبر خواهد بود.
4- هیئت مدیره به آقای / خانم …………………… با حق توکیل به غیر وکالت می دهد تابه اداره ثبت شرکتها مواجه و ضمن انجام کلیه تشریفات قانوین ذیل دفاتر اداره را از طرف و بوکالت هیئت مدیره امضاء نماید.
نام و نام خانوادگی و امضاء اعضاء هیئت مدیره و مدیر عامل
شرایط تشکیل مجمع عمومی فوق العاده
هر نوع گردهمایی که در شرکت ها برای تصمیم گیری در خصوص فعالیت های آتی در شرکت انجام پذیرد باید در جلساتی تحت عنوان مجامع عمومی فوق العاده انجام پذیرد.
به صورت کلی صاحبان سهام در شرکتها باید در این جلسات حضور پیدا کرده و تصمیمات نهایی را برای ادامه حیات شرکت در صورتجلسه مربوط به مجامع عمومی قید کنند.
در مجمع عمومی فوق العاده نیز حضور دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند ضروری است. برای اطلاع از شرایط و مراحل مربوط به تشکیل مجمع عمومی فوق العاده با کارشناسان مجرب مجتمع حقوقی ایلیا در تماس باشید.