جهت شروع ثبت و مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل نمایید

هر ساعتی در روز کنار شما هستیم

با کارشناسان ما مستقیم در تماس باشید
در ساعات کاری پاسخگوی تلفنی شما هستیم . بعداز تایم کاری لطفا واتس اپ پیام ارسال کنید

پایه مالیاتی چیست ؟

پایه مالیاتی چیست

شاید این سوال برای شما پیش آمده که در صورت کلی پایه مالیاتی چیست؟ آیا نیاز به تشکیل پرونده مالیاتی در زمان ارائه و محاسبه پایه مالیاتی هست یا خیر؟ در خصوص پاسخ دهی به موارد بازگو شده در ادامه راهنمای شما خواهیم بود تنها کافی است با گروه ثبتی ایلیا در تماس باشید.

پایه مالیاتی چیست

در جواب پایه های مالیاتی چیست باید بگوییم که اصولا آنچه که نرخ مالیاتی بر آن اعمال می گردد پایه های مالیاتی نامیده می شود. در نظام مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر کالاها و خدمات وضع می شود اما معافیت برخی از کالاها و خدمات به دلایل مختلف از دامنه شمولیت این نظام مالیاتی، گستره یا پایه این نظام مالیاتی را محدودتر می نماید.

این پایه مالیاتی می تواند تا سطح عمده فروشی و در پاره ای از موارد تا سطح خرده فروشی نیز اعمال شود.

درآمدهای ناشی از اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده به وسعت و اندازه پایه مالیاتی و نرخ مالیات وابسته است. هرچه پایه مالیاتی و نرخ مالیات بیشتر باشد، درآمدهای مالیاتی بیشتری جمع آوری می شود.

پایه های مالیاتی در ایران

درآمد: مانند درآمد مشاغل، حقوق، شرکت ها

دارایی : مانند مالیات نقل وانتقال، املاک، ارث

مصرف : مالیات بر ارزش افزوده

گروه ثبتی ایلیا آماده ارائه خدمات در جهت امور حقوقی، اداری و ثبتی می باشد، برای برقراری ارتباط با مجتمع ثبتی ایلیا می توانید فرم مشاوره آنی رایگان را کامل کنید تا مشاوران و کارشناسان ما با شما تماس بگیرند هم چنین میتوانید با شماره تلفن های مجتمع ثبتی ایلیا تماس بگیرید.

قانون مالیات بر ارزش افزوده پایه های مالیاتی

در پاسخ به سوال منظور از پایه های مالیاتی چیست باید بگوییم که به طور کلی مصرف برخی از کالاها و خدمات در نظام مالیات بر ارزش افزوده از پرداخت مالیات معاف می باشد.

این معافیت ها به منظور کاهش اثرات وسوء استقرار این نظام مالیاتی (مثلا فشار با اقشار کم درآمد – اثر تنازلی) و کاهش هزینه های اجرایی و وصول مالیات اعمال می گردند.

مع الوصف عمدتا نظیر برنج ، روغن ، آرد، شکر، دارو، کاغذ، مطبوعات، لوازم مصرفی درمانی، خدمات آموزشی، حمل و نقل می گردد.

برای اطلاه از نحوه اخذ گواهی ارزش افزوده می توانید به مقاله تدوین شده مرتبط با این موضوع مراجعه کنید: اخذ گواهی مالیات بر ارزش افزوده

پایه مالیاتی چیست
پایه مالیاتی چیست

روش های محاسبه پایه های مالیاتی و مالیات بر ارزش افزوده در جهان

روش تجمعی مستقیم: در این روش نرخ مالیاتی را در مجموع عوامل ارزش افزوده یک فعال اقتصادی، ضرب نموده تا میزان مالیات بر ارزش افزوده مشخص گردد. این روش، به دلیل مشکل بودن محاسبه جداگانه هر یک از عوامل ( دستمزد، بهره، اجاره، سود و استهلاک برای بنگاه، مورداستفاده هیچ یک از نظام های مالیات بر ارزش افزوده دنیا، نمی باشد. آنرخ مالیات بر ارزش افزوده می باشد.

استهلاک + سود + اجاره + بهره + دستمزد VAT= t

روش تجمعی غیر مستقیم محاسبه پایه های مالیاتی

در این روش نرخ مالیاتی، جداگانه در تک تک عوامل ارزش افزوده ضرب شده و سپس حاصل تمامی این ارقام با یکدیگر جمع می شود و میزان مالیات برارزش افزوده را مشخص می نماید.

این روش نیز مانند روش تجمعی مستقیم چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد. استهلاک)t+ (سود) t+(اجاره) + (بهره) + (دستمزد t =

  • روش تفریق مستقیم: در این روش نرخ مالیاتی در تفاضل بین میزان فروش و خرید بنگاه ضرب شده و میزان مالیات بر ارزش افزوده قابل پرداخت را مشخص می نماید.
  • روش تفریق غیر مستقیم در این روش نرخ مالیاتی در هر یک از مقادیر فروش و خرید ضرب شده وحاصل ضرب آن ها از یکدیگر کسر می گردد.

با توجه به محاسبه مالیات بر ارزش افزوده از هر چهار روش تفریقی و تجمعی مستقیم و غیرمستقیم، به این نتیجه می توان رسید که در هر چهار حالت یک جواب برای میزان مالیات بر ارزش افزوده به دست می آید.

لیکن به دلیل اینکه روش تفریقی غیرمسقیم امکان بیشتری برای مستند سازی فعالیت ها در اقتصاد فراهم می نماید معمولا در کشورهایی که به اقتصاد زیر زمینی مبتلا هستند به منظور مقابله با آن از این روش استفاده می گردد.

روش تفریقی غیر مستقیم پایه های مالیاتی (روش صورتحساب)

روش « روش تفریقی غیرمستقیم، در ادبیات مالیات بر ارزش افزوده، معروف به “صورتحساب” است. یعنی اینکه، در این روش هر بنگاه:

  • در هنگام خرید نهاده های مشمول مالیات: علاوه بر بهای مواد اولیه، حاصل ضرب نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بهای کالای خریداری شده را به فروشنده می پردازد. (اعتبار مالیاتی)
  • در هنگام فروش: علاوه بر بهای محصول مشمول مالیات، حاصلضرب نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بهای کالای فروخته شده را از خریدار اخذ می کند.
  •  در پایان هر دوره مالیاتی: (دوره مالیاتی مالیات بر ارزش افزوده) فروشنده مابه التفاوت مالیات بر ارزش افزوده پرداختی در زمان خرید مواد اولیه با مالیات بر ارزش افزوده اخذشده در زمان فروش محصولات را به صورت دوره (مثلا سه ماه یک بار) به سازمان امور مالیاتی می پردازد.

در این روش مالیات بر ارزش افزده پرداختی روی خرید، به عنوان اعتبار مالیاتی برای بنگاه محسوب می شود مکانیزم اعتبار مربوط به مالیات بر ارزش افزوده چنین است که از مالیات دریافتی بابت فروش کالا و خدمات می توان مالیات بر ارزش افزوده پرداختی جهت خرید یا وارد کردن مواد و لوازم مربوط به فعالیت اقتصادی را کسر نمود. به این ترتیب عملا شخصی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده است می تواند در اظهارنامه مالیاتی مرتبط اعتباری (کسوری) را منظور دارد.

مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بابت خرید ها قابل احتساب به عنوان اعتبار مالیاتی است، ضمنا اعتبار اقلام کالاهای مفقود یا منهدم شده یا به زبان فروخته شده در صورت احراز قابل اعمال خواهد بود.

به عنوان مثال: یک تولید کننده بخاری برای تولید بخاری مکلف است بر روی تمامی نهاده ها و عوامل تولید بکار رفته در تولید بخاری به عنوان ورودی ها به نرخ تعیین شده مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نماید و سپس در زمان خروجی که عرضه بخاری می باشد مکلف است به نرخ مالیات بر ارزش افزوده از مأخذ فروش بخاری مالیات بر ارزش افزوده را وصول نماید و سپس پس از کسر مالیات بر ارزش افزوده پرداختی (اعتبار مالیاتی) مابه التفاوت را در قالب دوره های سه ماهه و طی اظهارنامه تسلیمی ابراز و به حساب های اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور واریز نماید و در صورت اضافه پرداختی تقاضای استرداد با تهاتر نماید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها